App’s zijn vandaag niet meer weg te denken. Zeker niet voor kinderen die er net zoals wij elke dag mee in aanraking komen. Ook tijdens de therapie kunnen app’s handig zijn! Het gebruik van een app in de therapie kan bijvoorbeeld voor sommige patiënten gebruikt worden als een motivatie tool. Of voor anderen kan het dan weer helpen om de oefeningen te visualiseren, denk dan aan bijvoorbeeld stemtherapie.
Bij de meeste zal de naam Karaton wel een belletje doen rinkelen! De therapie game bij uitstek voor het oefenen op verschillende leesvaardigheden is enorm populair geworden de laatste 2 jaar. Het is dan ook een mooie tool om je patiënten extra te motiveren in de therapie.
Als logopedist heb je een overzicht van alle kinderen die je begeleidt met Karaton en kan je oefeningen op maat instellen per kind. Dit doe je in de daar speciaal voor gemaakte Karaton Academy. Niet onbelangrijk: de makers van Karaton hebben een nauwe samenwerking met de Hogeschool Gent. Hun educatieve tool is daarmee wetenschappelijk onderbouwd. Ze maken gebruik van bewezen technieken in gamevorm.
Tijdens de therapie kan je gebruik maken van het speciaal ontworpen “therapie-eiland”. Hier liggen de oefeningen dicht bij elkaar, waardoor je als therapeut geen kostbare tijd verspilt met ronddwalen op een eiland op zoek naar oefeningen.
Positief aan het spel is dat het heel sterk aanleunt bij de leefwereld van de kinderen. Ze zijn immers heel sterk vertrouwd met minecraft en andere tablet gebaseerde games die ze thuis en met hun vriendjes spelen. Hierdoor voelen de kinderen het oefenen minder aan als oefenen, wat ze gemotiveerd houdt tijdens de therapie. Karaton is dus een mooie aanvulling naast de klassieke leestherapie.
PRIJS: 96 euro / jaar
Een app voor de behandeling van articulatieproblemen is altijd handig om in de therapie toolbox van een logopedist te hebben! Naast gebruik te maken van uitgeknipte spelkaartjes, altijd weer datzelfde ganzenbord is deze app een leuke afwisseling!
Aan de hand van de MTRL Articulatie Applicatie kunnen 9 spraakklanken (D, K, L, N, R, S, SCH, T, Z) getraind worden. De app kan in elke fase van de articulatietherapie worden ingezet. Bij elk niveau zijn verschillende spelletjes voorzien waarbij de klanken via doelwoorden (ruim 96 per doelklank) getraind kunnen worden. Als therapeut ben je in staat om het niveau van de oefeningen te bepalen. Ook de positie van de doelklank kan geselecteerd worden. De afbeeldingen die voorzien worden bij de spelletjes en oefeningen zijn mooi en duidelijk voor de kinderen.
Het design is heel basic waardoor je als logopedist onmiddellijk vertrokken bent. Zo is het niet nodig om eerst een ingewikkelde handleiding uit te pluizen of urenlange en dure workshops te volgen. In een handomdraai ben je vertrokken met deze mooie articulatietrainer! Het enige nadeel van deze app is dat deze enkel voor iPad is ontwikkeld en dus niet beschikbaar is voor android apparaten.
Een kleine tip: als lid van logopedia heb je korting op de producten van MTRL, wat de aankoop natuurlijk extra interessant maakt.
PRIJS: 34,99 euro
Als stemtherapeut is het altijd handig om een dB meter als app te hebben. Deze zijn uiteraard niet altijd 100% betrouwbaar en niet altijd gekalibreerd. Maar toch, het geeft voor je patiënt een mooie indicatie en visualisering voor tijdens de oefeningen. Zeker als je traint op stemvolume en luidheidscontrole.
In de appstore en op Google Play vind je alvast heel veel goede dB meters. Maar soms is het natuurlijk moeilijk om je weg hierin te vinden. Het aanbod is dan ook enorm! Wij raden vooral de Sound Meter – Decibel meter & Noise meter van tools dev aan. De app is heel uitgebreid en toch nog altijd overzichtelijk en eenvoudig in gebruik. Bovendien heeft hij in de Play store heel goede reviews! Het nadeel is natuurlijk zoals bij alles wat gratis is, de ads die je erbij moet nemen.
PRIJS: Gratis + in app aankopen
Deze app zal bij sommige een belletje doen rinkelen onder de naam van de Ketnet Dub app. Op spelenderwijs kunnen de kinderen tijdens de therapie op hun niveau lezen en zo oefenen zonder dat dit als een oefening aanvoelt! Ideaal dus om als tussendoortje te gebruiken of als motivatie, beloning.
Voor zij die nog niet vertrouwd zijn met deze app: het doel is om een animatiefilmpje in te spreken. De kinderen kiezen een personage op basis van de moeilijkheidsgraad. De tekst die ze moeten inspreken verschijnt op het scherm en de zinnen zijn op basis van de gekozen moeilijkheidsgraad opgesteld. De makers hebben hiervoor gebruik gemaakt van het AVI niveau. Nadien kunnen de kinderen dan het eindresultaat bekijken! Een filmpje waarin zij de hoofdrol spelen!
De verhaaltjes zijn zeer leuk en zullen zeker verschillende kinderen aanspreken. Ook zijn de animaties super mooi gedaan! Deze app is dan ook heel professioneel aangepakt.
PRIJS: Gratis